Funderar din kommun på att söka ett projekt inom Strategi Nätverksstaden? Välkommen på en informationsträff för att få veta mer om möjligheterna!
Det kommer att ges fördjupad information om utvalda målområden enligt körschema nedan.
Dessutom ger vi exempel på vilka projekt som har blivit beviljade från andra regioner och kommuner. Det kommer också att ges möjlighet att bolla er projektidé, ställa frågor och få vidare kontakt med Skaraborgs kommunalförbund.
Körschema
9:00 - 9:30 1. Främja cirkulär ekonomi
9:30 - 10:00 2. Anpassa till klimatförändringarna
10:00 - 10:30 3. Säkra nyttan av digitalisering
Det är drop in och ingen anmälan krävs, du kan välja att vara med hela mötet eller på den punkt du är mest intresserad av, det är samma länk hela mötet så anslut när det passar dig.
Mötet kommer inte att spelas in och kan därmed inte ses i efterhand. Det kommer dock fler datum i höst.
Om Strategi Nätverksstaden
Strategi Nätverksstaden är en beskrivning över hur vi i samverkan kan genomföra den delregionala utvecklingsstrategin (DRUS 2030), Skaraborgs Kulturplan och jobba med omställningen av Skaraborg. Det är ett ramverk för att kunna ställa om vårt samhälle, lösa utmaningar och utveckla möjligheter. För Skaraborgs kommuner innebär det att det finns möjlighet att få finansiellt stöd för denna utveckling i en pott på cirka 700 miljoner kronor. Finansieringsgraden är 40%. .
Skaraborgs kommunalförbund kan stödja kommunerna att söka projekt på egen hand eller tillsammans.
Kort beskrivning om målområden
1. Främja cirkulär ekonomi
Insatserna inom detta mål ska förändra dagens resursanvändning, minska uttaget av ny råvara och deponering av avfall för att minska växthusgasutsläpp. Det krävs insatser hos företag och allmänhet för ökad klimatmedvetenhet och hållbara konsumtionsmönster, nya arbetssätt, tekniska lösningar, utbildning, vägledning och insatser för beteendeförändringar. Direkta insatser till företag kan stödja cirkulära affärsmodeller genom nätverk, utbildning och innovativa tekniska lösningar.
2. Säkra nyttan av digitalisering
Insatserna ska skapa förutsättningar för städer att snabbare införa digitaliseringens möjligheter och teknik. Digitaliseringen kan stärka den byggda miljön, tillgången till service och mötesplatser samt bidra till effektiv och hållbar resursanvändning. Den kan främja social innovation och företagande för ekonomisk, social och miljömässigt hållbar utveckling. Data ska användas som strategisk resurs för hållbar stadsutveckling och invånarna ska få ökat inflytande genom digital demokrati.
3. Anpassa till klimatförändringarna
Insatserna ska anpassa samhället till klimatförändringarnas effekter, som ökad nederbörd och värmeböljor. Städer och tätbebyggda områden är känsliga för klimateffekter som översvämningar och ökade temperaturer. Insatserna ska främja ekosystemtjänster både i den byggda miljön och landskapet genom förebyggande infrastruktur och katastrofsäkring, samt naturbaserade lösningar som luft- och vattenrening, klimatreglering och bullerdämpning.