Nya mottagningar för unga med riskbruk, skadligt bruk och beroende

Ungdomar i Skaraborg som har risk för ett skadligt bruk och/eller beroende av alkohol, droger eller spel om pengar kan nu få hjälp på en ny öppenvårdsmottagning. Mottagningen heter Mini-Maria och liknande verksamheter finns sedan tidigare i andra delar av regionen.

Mini-Maria vänder sig till ungdomar mellan 13 och 21 år samt deras närstående. En central utgångpunkt på mottagningen är att stödet och behandlingen ska involvera både ungdomen och hens familj med syfte att leda till en förändring som håller över tid.

– Stödet är kostnadsfritt och ungdomarna och deras närstående kan ta direktkontakt med mottagningen – det krävs ingen remiss eller biståndsbedömning, säger Eva Sohlberg, enhetschef Mini-Maria.

På Mini-Maria kommer kuratorer, sjuksköterskor, psykolog och läkare arbeta tillsammans i syfte att stötta unga och deras närstående i frågor som rör riskbruk, skadligt bruk och beroende.

– Vi kommer att erbjuda konsultation, rådgivning och behandlande samtal som utgår ifrån den unges behov, säger Eva Sohlberg, enhetschef Mini-Maria.

Mini-Maria i Skaraborg kommer att ha två huvudmottagningar, en i Skövde och en i Lidköping, samt två satellitmottagningar, en i Falköping och en i Mariestad. Huvudmottagningarna är öppna varje vardag och satellitmottagningarna en gång i veckan.

– Mottagningarna är placerade i de städer där det finns större gymnasieskolor men alla unga i Skaraborg är välkomna till oss oavsett vilken kommun man bor i, säger Katarina Söder, kurator och samordnare för Mini-Maria.

Verksamheten drivs gemensamt av Västra Götalandsregionen och kommunerna i Skaraborg – Lidköping, Skövde, Falköping, Grästorp, Mariestad, Götene, Essunga, Skara, Vara, Gullspång, Töreboda, Hjo, Karlsborg, Tibro och Tidaholm.

– Att vi samarbetar är en fantastisk möjlighet, säger Katarina Söder.

Fakta Mini-Maria

Mini-Maria vänder sig till ungdomar mellan 13 och 21 år, med problem som rör alkohol, droger eller spel om pengar. Även anhöriga kan vända sig hit för rådgivning, liksom personal inom kommunen eller regionen.

På Mini-Maria finns kuratorer, sjuksköterskor, psykologer och läkare som kan hjälpa till med råd, stöd och behandling.

Kontaktpersoner

Eva Sohlberg, enhetschef Mini-Maria
Telefon: 0700-823229
E-post: eva.sohlberg@vgregion.se

Katarina Söder, kurator och samordnare för Mini-Maria
Telefon: 0500-49 84 06
E-post: katarina.soder@skovde.se