Nationella vårdkompetensrådet är ett rådgivande organ som ska bidra till en god planering av vårdens kompetensförsörjning. Rådets uppdrag är att göra bedömningar av kompetensbehoven och att stödja och åstadkomma samverkan om kompetensförsörjningsfrågor på nationell och regional nivå.
Nationella vårdkompetensrådet inrättades på uppdrag av regeringen den 1 januari 2020 och är ett rådgivande organ med representanter från regioner, kommuner, lärosäten, Socialstyrelsen och Universitetskanslersämbetet (UKÄ).
Rådet består av 14 ledamöter och är placerat på Socialstyrelsen med ett tillhörande kansli. Det är Socialstyrelsen som planerar och organiserar rådets arbete, i samråd med UKÄ.
Regional samverkan
I Nationella vårdkompetensrådets uppdrag ingår att stödja och åstadkomma samverkan om kompetensförsörjningsfrågor i hälso- och sjukvården på sjukvårdsregional nivå. Varje sjukvårdsregion har etablerat ett regionalt vårdkompetensråd som också är en del i en nationell samverkansmodell.
Samverkan om kompetensförsörjningsfrågor i hälso- och sjukvården behöver utvecklas på både nationell och sjukvårdsregional nivå. På sjukvårdsregional nivå har det funnits ett behov av att få till stånd en mer utvecklad samverkan mellan hälso- och sjukvårdens huvudmän och lärosäten (universitet och högskolor).
För att främja samverkan har sex sjukvårdsregionala råd etablerats med representanter för de regioner, kommuner och lärosäten som hör till respektive sjukvårdsregion.